Friday, May 13, 2011

info hari ini : DRUM

hahaha..sebut pasal drum...aku teringat sowg member aku nih..die citer die ade master in drum arrangement...ntah kat universiti mane aku pon tak tawu...pok pek pok pek...last2 kene bahan ngan sume member2 aku yg lain...melenting dibuatnye.... adoiyai ape nak jadi ngan mereka2 nih.. tahap kebenarannye hanya TUHAN sahaja yg mengetahui...tapi dari segi apa yg dapat kite lihat secara luaran...percubaan utk mengencing berjaya dipatahkan dengan bergaya...hahaha..

ni aku ade serba sedikit info mengenai drum...so,lepas nih kalau ade sape2 yg bercerite pasal drum..takde laa korang melopong semacam jewhhh...kalau depan aku ko melopong camtu...mmg aku sumbat ngan ibu jari kaki aku...tapi jangan risau...setiap hari jumaat aku potong kuku...

oke...kelas bermulaa...

kelas 1:KENALI DRUM

kebiasaan nye...orang akan bertanya..."drum tu ape??"
so jawapan korang???
"drum tu...."

ni lahhh die drum...1set basic yg perlu ada dalam drum...kalau korang nampak apa2 bende yg serupa atau pon hampir serupa...anggaplah itu ialah drum...

yg ni bukannye drum...pemain drum pon bukan...yg ni selingan iklan semata-mata...1 soalan teka teki yg dari semalam aku cuba carik jawapan tak dapat..."cube cari apa instrument drum yg ada dalam gambar tersebut..."
yg ni plak...bukan mesin jahit ataupon simulator kapal angkasa yg korang suke maen kt arcade token tuh...yg ni ialah digital drum...kalau gambar drum yg 1st tadi tu..lebih senang dipanggil acoustic drum...so,ingat....yg ni digital...yg atas tadi acoustic...




---------------------------------------------------------------------------------------

kelas 2:KENALI DRUM(versi lebih mendalam)


DRUMSTICK
drum tak kan bermakne kalau tak de drumstick..gambar diatas nih ialah contoh2 drumstick yg ade dipasaran...name lain bagi drum stick ialah beater atau pemukul atau pengetuk atau penggaru badan kalau tangan tak sampai...jangan korang buat korek idung sudah...bahaya kalau buat korek idung...disebabkan size drum stick nih terlalu besar utk dimuatkan di dalam hidung.. oleh itu..untuk menjadi ia sebagai instrument korek idung..mmg tidak sesuai same sekali... oke, info penting yg korang perlu tawu ialah..setiap drumstick mempunyai perbezaan pada berat, lebar, panjang dan juga tip.. tip tu muncung drumstick tu..ade yg besar..ade yg bulat...ade yg lonjong..semua perbezaan ni di reka untuk kesesuaian setiap lagu yg di mainkan...kalau dalam permainan kompang ataupon lebih fokus lagi pada pemain "jidul" kompang...kebiasaannye mereka memakai drumstick yg tip nye diperbuat daripada stokin busuk yg dah reput...


SNARE
instrument yg seterusnya ialah SNARE..apa itu SNARE..?? ini lahh die SNARE...paham..?? snare nih terbahagi kepada byk jenis...antaranye marching snare, drum kit snare, piccolo snare dan lain2 lagi...aku pon tak tawu berapa byk snare yg ade dlm muka bumi nih... oke... soalah yg lazim nya di tanya berkaitan snare ni ialah.."apakah kegunaan snare??"
jawapannye ialah..."untuk bermain drum"


RACK TOM
rack tom ni ialah instrument yg tergantung di dalam drum...kebiasaannye...dalam basic drum...pemain drum gemar meletakkan 2 rack tom utk memudahkan mereka menggoreng ketika mereka nak menunjukkan kehebatan mereka...tapi,ade jugak yg letak 1 jewhh...ade jugak yg letak 3...tapi korang jgn terkejut kalau ade yg letak lebih dari 5...mmg ade...tapi tu sumer professional..korang tak payah nak try laa..nanti kene gelak...aku orang 1st lari g toilet..


FLOOR TOM
kalau rack tom ialah tom yg tergantung...floor tom pula ialah tom yg tidak tergantung...dan mempunyai tungku kaki tiga yg besar dan tidak mungkin ada sebesar itu di dalam makmal sains.. juga di gunakan sebagai bass drum utk lagu2 seperti lagu jazz dan yg sewaktu dengan nye..

HI-HAT
salah satu spesies dalam cymbal...ape itu cymbal...cymbal ialah yg berbunyi KECHING2 tu...korang dapat bayangkan tak ape yg berbunyi sedemikian..??alat wajib yg perlu ada dalam drum..kalau takde hi hat nih..ibarat makan nasik bujang tanpa sambal belacan...kalau diperhatikan dengan lebih rapat...hi hat nih mempunyai 2 cymbal dan 1 pedal kaki utk membuka dan menutup 2 cymbal tersebut...


RIDE CYMBAL
yg nih juga salah satu spesies dalam cymbal...beliau digelar ride cymbal..berperanan utk menghasilkan rhythmic pattern dalam music..juga boleh menggantikan tempat hi hat jika perlu dan sesetengah part dalam lagu... sangat fofular buat drummer yg memainkan irama jazz..
soalan lazim yg sering ditanya oleh mereka2 yg selalu bertanya ialah."ko pakai ride cymbal ape??" jawapan yg paling best utk korang jawap ialah..."nak tawu datang laa umah"


CRASH CYMBAL
ape yg korang dapat bayangkan apabila mendengar perkataan crash...mesti korang bayangkan something yg pecah, kuat, memekak, dan sebagainye yg berkait rapat dengan bising...haaa tanggapan korang tu dah hampir betul..tapi tak berapa nak tepat...kerana...jawapan yg tepat ialah...aku pon tak tawu..sebab aku pon rase crash cymbal ni mcm bising dan memekakkan telinga...
antara brand2 yg famous berada diluar sane ialah Zildjian, Sabian, Paiste, Pearl, Tin Kosong, penutup tong sampah dan lain2...


BASS DRUM
yg terakhir sekali ialah...bass drum...instrument wajib untuk memberikan beat dalam bunyi drum...mempunyai pelbagai size..ade yg besar gaban..ade yg kecik kemotet...namun yg menjadi ukuran bukannye size nya...yg menjadi ukuran ialah bilangan pedal nye...ade sesetengah pemain drum menggunakan 1 pedal kaki...ade juga menggunakan 2 pedal kaki...bergantung pada kesesuaian lagu...
ni ialah contoh pedal utk 2 kaki...double pedal dalam bahasa omputeh nye...sesuai utk lagu yg laju dan ganas..seperti metal dan rock...



kelas 3: SUSUNAN DRUM
beriku ialah susunan untuk alat2 drum...so korang susun lahhh sendiri macam tu...selamat mencubaa....


6 comments:

  1. tom juga adalah salah satu alat dalam drum...lebih2 lagi di bahagian perut

    ReplyDelete
  2. bahagian sticksdrum nampak remeh tpi ramai org x tahu stiap bhigian.tlong details lagi.tq

    ReplyDelete

koi